Bardienst 2022-2023: Samen de schouders er onder!
Met de start van het nieuwe seizoen gaan uiteraard ook de bardiensten weer draaien. Het bestuur heeft de zomerpauze gebruikt om samen met de bestaande groepshoofden deze bardiensten van het afgelopen seizoen te evalueren. Daar zijn een aantal zaken geconstateerd die veranderd moeten worden. Bij Sportlust wordt de clubhuis bezetting zo veel mogelijk met vrijwilligers in gevuld. Helaas zijn er niet genoeg gewaardeerde vrijwilligers om alle bardiensten op te vullen. We kunnen nu kiezen voor betaalde krachten maar dat zorgt natuurlijk wel voor een extra financiële post op de begroting en dat zal weer leiden tot een aanzienlijke ongewenste verhoging van de contributie. We vinden het dan ook redelijk dat alle leden van Sportlust vanaf 16 jaar bardiensten draaien. 1 Keer in de 7 weken een paar uurtjes achter het schap staan is toch niet teveel gevraagd. Lid zijn van een vereniging gaat nou eenmaal niet alleen gepaard met rechten, maar ook met bepaalde plichten. Als je een andere functie op vrijwillige basis bij Sportlust invult wordt je vrijgesteld van de bardienst. We hebben allemaal wel gezien dat het laatste jaar op bepaalde tijdstippen Jan en alleman achter het schap liep om zijn eigen consumptie te regelen en af te rekenen. Er liepen zelfs kinderen in de keuken en/of achter het schap. Als je een pilsje wilde drinken haalde je die zelf maar uit de koelkast. Ja, wat moet je anders als er niemand achter de bar staat? DAT KAN NATUURLIJK NIET. We hebben het hier helemaal nog niet over de verleidingen die dit met zich mee brengt. Nee het gaat vooral om het beeld dat je als vereniging uitstraalt. “Een mooie boel is dat bij Sportlust !!“ Het komende seizoen gaan we met elkaar de touwtjes weer aanhalen. Alleen de mensen die staan ingepland voor de barbezetting staan achter het schap, de rest blijft ervoor! Concreet hebben we een paar regels opgesteld om de bardienst weer ordelijker te laten verlopen:
1. Het groepshoofd wijst bij elke bardienst een barkeeper aan. Als jij de barkeeper bent blijf je zoveel mogelijk achter de bar staan. Je opent het clubhuis, bedient fatsoenlijk de klanten aan de bar, houdt de boel netjes en je sluit na afloop correct af. Jij bent verantwoordelijk voor de bardienst!
2. Mensen die een consumptie willen halen melden zich bij de barkeeper en lopen niet zelf achter het schap!
3. Mensen die om wat voor reden achter het schap moeten zijn melden zich OOK eerst bij de barkeeper.
4. Het kan gebeuren dat je de barkeeper bent op momenten dat je eigen team net heeft gevoetbald of getraind. Ook dan blijf je net zolang achter het schap staan tot “de rust is weer gekeerd”. Pas als iedereen zijn plekje heeft gevonden en is voorzien van de eerste consumpties mag je bij jouw team gaan zitten. Maar je houdt wel in de gaten wanneer er iemand een consumptie wil halen. Jij zorgt dat deze persoon niet zelf zomaar achter het schap gaat lopen. Jij bedient deze persoon. Mochten er nog mensen van de tegenstanders in de het clubhuis zijn, dan dienen zij eerst te zijn vertrokken voordat je eventueel bij je team mag gaan zitten.
5. Wanneer er geen reguliere bardienst is geregeld en er dus geen barkeeper aanwezig is en je hebt met je team getraind of er is een andere reden waarom je nog even bij elkaar wilt zitten, mag het clubhuis open. De sleutels worden opgehaald bij Wilson Spoor. Jullie zullen dan onderling wel eerst uit moeten maken wie de barkeeper wordt en de “verantwoordelijkheid” van de barbediening op zich neemt. Hier geldt dat de barkeeper minimaal 18 jaar moet zijn, meerdere bardiensten heeft gedraaid en dus ervaren is, goed helder is en hij/ zij moet tot het laatst blijven om het clubhuis netjes af te sluiten. Dit magen kan natuurlijk een leider zijn. Is er niemand die hier aan voldoet en/of bereid is om de barkeeper te worden, dan wordt er afgesloten.
6. Het kan gebeuren dat je je dienst als barkeeper in de loop van de avond over wilt dragen. Ook hier geldt weer dat de barkeeper minimaal 18 jaar zijn, meerdere bardiensten heeft gedraaid en dus ervaren is, goed helder is en hij/ zij moet tot het laatst blijven om het clubhuis netjes af te sluiten. Je maakt onder de aanwezigen duidelijk dat deze persoon de barkeeper wordt.
7. We kunnen ons voorstellen dat er soms een klein aantal mensen nog even gezellig met elkaar aan het kletsen is. Ook hier geldt weer dat 1 persoon de barkeeper wordt en dus steeds voor de bediening zorgt.
8. We mogen de barkeeper erop aanspreken dat er sommige dingen niet goed gaan bijvoorbeeld er lopende verkeerde mensen (of kinderen) achter het schap.
9. Maar andersom moeten we de barkeeper ook ondersteunen wanneer er toch hier en daar iemand is die zich niet aan de regels houdt. Ook kan je de barkeeper even helpen wanneer het erg druk is.
10. Samengevat: Als barkeeper gaat het erom dat JIJ steeds verantwoordelijk blijft voor de barbediening en deze verantwoordelijkheid ook neemt en dat er niets steeds mensen achter het schap lopen die er niets te zoeken hebben. Op de achterkant van dit A viertje staan nog een paar regels die er al veel langer zijn. Lees ze eens door en dan ga je vast denken: “Oh werkt dat zo . . . . “
Basis regels:
- De bardienst bestaat uit 7 groepen die om beurten een week lang de bardiensten verzorgen. Alle spelende leden vanaf 16 jaar worden bij één van de 7 groepen ingedeeld. Leden die al andere vrijwilligers taken binnen de vereniging verrichten mogen aangeven geen bardienst te willen draaien. Maar we juichen het erg toe dat deze leden toch hier en daar bij willen springen. Elke groep wordt aangestuurd door een groepshoofd.
- De bezetting van de bardienst is opgezet om het iedereen zo gemakkelijk mogelijk te maken. Daarom is het de bedoeling dat het groepshoofd bij het maken van het rooster rekening houdt met de wensen van de groepsleden. Hij/ zij polst welke avond/ morgen/ middag binnen zijn groep ieders voorkeur heeft en vervolgens worden de diensten naar alle redelijkheid en in goed overleg met elkaar verdeeld. Het is aan te bevelen dat “vaste mensen, vaste tijden hebben” maar het is geen wet! Het is gewoon een beetje managen. Het groepshoofd zet de afspraken op papier en bezorgt deze bij zijn groepsleden. Elke week is in de digitale Nieuwsbrief te vinden wie / wanneer definitief moet draaien.
- Er zijn situaties denkbaar waarbij een lid aangeeft om een bepaalde reden geen bardienst te kunnen draaien bijvoorbeeld omdat er gestudeerd moet worden. Dat kan gebeuren maar in de praktijk valt het aantal diensten per jaar nog wel mee. Je mag bijvoorbeeld aangeven dat je zondagmiddag wel kunt draaien bij een wedstrijd van het eerste. Dan heb je maar 2-3 keer per jaar een dienst van enkele uurtjes. Lukt dat nog niet dan zijn er nog wel andere oplossingen te bedenken. Dat kan allemaal in overleg met het groepshoofd.
- Er kan van spelers van de selectie en lagere elftallen niet verwacht worden om bardienst te draaien gedurende de training. Wel kan een speler die bijvoorbeeld graag op de dinsdagavond traint, rustig vragen dat hij na de training zijn vaste bardienst avond heeft.
- Dienstdoende leden onder de 18 jaar mogen alleen hun dienst draaien samen met iemand die minimaal 18 jaar is.
- Wanneer iemand om welke reden dan ook geen bardienst kan draaien terwijl het wel zijn/ haar beurt is, moet hij/ zij zelf voor vervanging zorgen. Hij/ zij kan natuurlijk zijn dienst met iemand ruilen.
- Mocht iemand willens en wetens verzaken dan krijgt hij een "gele kaart". Deze gele kaart blijft een kalenderjaar lang staan. Verzaakt de persoon binnen dit kalenderjaar opnieuw, dan krijgt hij een "rode kaart" en mag hij minimaal 2 wedstrijden niet meespelen. Het bestuur heeft in dit soort situaties het laatste woord.
- Bij de volgende activiteiten hoeven de groepen niet te draaien: Dropping, onderling toernooi, nieuwjaarsreceptie, ledenfeest, kunstgrastoernooi en dauwtrappen. Bij alle andere bijzondere activiteiten wel o.a. bij een eventueel 4 tegen 4 toernooi en de ledenvergadering.
- Evenals de afgelopen jaren is het de bedoeling dat de loopgroep de bardienst regelt op haar eigen
trainingsavonden en gedurende eventuele activiteiten van de loopgroep. Niet nieuw, maar nog eens goed te benadrukken deze belangrijke regel: Er mag geen alcohol gedronken worden door personen beneden de 18 jaar. Ook niet onder toezicht van een volwassene. Barpersoneel is verplicht legitimatie te vragen aan leden waarbij men twijfelt over de leeftijd, zodat niemand jonger dan 18 jaar een alcoholische drank kan verkrijgen.
Wat te doen bij afgelasting:
Is er een algehele afgelasting door het slechte weer, dan krijgt het groepshoofd en ook jij, géén bericht van de wedstrijdsecretaris. Beantwoording van de vraag of er al dan niet sprake is van een algehele afgelasting kan men vinden op teletekst pagina 603 e.v. of via het telefoonnummer 0900-9019011. Worden er incidenteel wedstrijden afgelast dan krijgt het groepshoofd zo snel mogelijk bericht van de wedstrijdsecretaris en die zal op zijn beurt jouw bericht geven. Het wel of niet afgelasten van een wedstrijd en daarmee het wel of niet open moeten zijn van het clubhuis is en zal altijd een kwestie van communicatie zijn. In zo’n geval is het beste zoveel mogelijk zelf initiatief te tonen. Men kan nooit zelf zomaar aannemen dat de wedstrijd door de weeromstandigheden wel afgelast zal zijn. Alleen als er sprake is van een algehele afgelasting, zie boven, of een ontvangen bericht van groepshoofd, leiders of andere directe betrokkenen kan men thuisblijven. Is er onduidelijkheid over het wel of niet doorgaan van wedstrijden dan kan er eventueel contact worden opgenomen met Wilson Spoor (06-18428881) of Gerjan Hankamp (06-57533611).
Praktische zaken van een bardienst
• De sleutels van het clubhuis kunnen worden opgehaald bij Wilson Spoor, Boshoek 8. Na afloop sluit de dienstdoende persoon zelf af en brengt de sleutels terug bij Wilson;
• Barpersoneel moet minimaal 16 jaar zijn, mag zelf geen alcohol drinken maar wel alcohol uitgeven. Barpersoneel ouder dan 18 mag gematigd alcohol drinken.
• Ook kunnen we het niet vaak genoeg zeggen maar we moeten ons met z´n allen, vooral op de zaterdag, aan de sluitingstijden houden. De sluitingstijden staan verderop
• Alle consumpties moeten direct contant betaald worden d.m.v. cash of pin. Er mogen geen consumpties op een “kaartje” worden geschreven.
• Leiders kunnen voor hun gasten van de andere vereniging en zichzelf een gratis consumptie ophalen aan de bar. Ook het barpersoneel mag gematigd een consumptie gebruiken. Deze consumpties moeten wel op de juiste wijze weg geboekt worden in de kassa.
• Wanneer er wedstrijden worden gespeeld dan is het de bedoeling dat het "schuine hek" naast de kassa, ook geopend wordt en open staat.
• We willen iedereen er nog graag even op attent maken dat niet zomaar spullen uit het clubhuis gehaald mogen worden bijvoorbeeld omdat men wat spullen nodig heeft voor een feestje. Het is niet zo dat er niet iets geleend kan worden, maar het moet wel in goed overleg gaan met Raymond Talen. Heeft men spullen geleend dan moet men dit duidelijk op de kalender vermelden. Het is vanzelfsprekend dat de verantwoordelijke barkeeper het clubhuis netjes achterlaat. Onder het netjes achter laten verstaan we dat:
• de koffiefilters leeg en omgespoeld zijn
• de verwarming lager gezet is
• de barkrukken en stoelen/tafels op de juiste plek staan.
• alle verlichting uit is (ook in de toiletten, keuken en kelder)
• alle Wc's doorgespoeld zijn
• alle koelkasten zijn aangevuld
• alle snoeppotten afgesloten in de “ijzeren kast” staan
• alle deuren en ramen gesloten zijn. Achterdeur magazijn en zijdeur naar kunstgrasveld niet vergeten.
• het kassa systeem goed is afgesloten en de kassa afgesloten in de “ijzeren kast” is gezet
• geiser, bakovens, tosti apparaten, afzuigkappen en ventilatoren uit staan
Openingstijden:
Moment | Opening Clubhuis | Wedstrijd duur | Sluitings tijd | Bijzonderheden |
Dinsdag training | 20:15 uur | 22.45 u | ||
Vrijdag training | 20:15 uur | 00:00 u | ||
Teams < 13 jaar | 45 min vóór de wedstrijd | +/- 1 uur | 60 min na de wedstrijd | Ranja tijdens en na wedstrijd |
JO en MO < 15 jaar | 60 min vóór de wedstrijd | 2 * 35 min | 90 min na de wedstrijd | Thee in de rust serveren (in overleg met leiders) |
JO en MO < 17 jaar | 75 min vóór de wedstrijd | 2 * 40 min | 90 min na de wedstrijd | Thee in de rust serveren |
JO en MO < 20 jaar | 75 min vóór de wedstrijd | 2 * 45 min | 120 min na de wedstrijd | Thee in de rust serveren |
1e elftal zondag | 12:30 uur | 2 * 45 min | 18.15 uur | Thee in de rust serveren |
2e elftal zondag | 60 min vóór de wedstrijd | 2 * 45 min | 14.00 uur | Thee in de rust serveren |
2e elftal zaterdag | 75 min vóór de wedstrijd | 2 * 45 min | 18.15 uur | Thee in de rust serveren |